Skånskan

7 oktober, 2008 av

Maken hittade följande i Skånska Dagbladets nätupplaga.

Foto: Nicole Holler
Gunilla Alsterfjord och Welsh Springer Spanieln Speedy Gonzales värmer upp inför sin start i klass 1 agility och klass 1 hopp.
Tuff konkurrens om poängen
2008-10-05 14:19 (Uppdaterad 14:23) SKURUP
Söndagens ihållande regn, blåst och kyla lyckades inte avskräcka tävlingsladdade hussar, mattar och hundar. Uppslutningen var stor bland tävlingsdeltagarna under Skurups Brukshundklubbs första officiella agilitytävling.

Reglerna är enkla. Det gäller att ta sig runt banan felfritt och så snabbt det bara går. Utförandet är inte lika enkelt. Mycket träning ligger bakom. En agilityhund ska vara lydig, smidig, allert och snabb. Py Dahlstedt från Oxie Hundungdom tar skydd från regnet i sitt medhavda tält. Hon har precis tävlat i agility klass 2 med sin hund Oliver som fått ett värmande täcke på sig.
– Jag tyckte han var lite bångstyrig i dag. Det kan vara vädret fast han brukar inte bry sig om att det regnar, säger hon.

Växande intresse Enligt Py Dahlstedt har agility blivit allt mer populärt och sporten växer.
– Vi ska ha tävling på vår klubb nästa helg och vi har ungefär 550 starter. Det finns stora mästerskap i agility som exempelvis VM.
Hon tycker att sporten har många fördelar.
– Det är kul med fart och fläkt. Samarbetet mellan hund och förare måste vara bra. Det viktigaste är att ha skoj, inte att vinna.
Senare under dagen ska hon och Oliver tävla i hopp klass 2.
– Skillnaden mellan agility och hopp är att agility har balanshinder som kräver mycket kontakt mellan hund och förare. Hopp brukar gå snabbare, säger hon.
Deltagarna delas in i tävlingsklasserna small, medium och large beroende på hundens storlek. Klass 1 är lättast och klass 3 svårast.

Första officiella tävlingen Skurups Brukshundklubb har tidigare arrangerat många interna agility tävlingar men i går hölls den första officiella.
– Resultaten från officiella tävlingar registreras. Det är bara i en officiell tävling som deltagarna har chans att bli uppflyttade till nästa klass, förklarar tävlingsledaren Cecilia Lundberg.

Brist på tävlingsledare Anledningen att Skurups Brukshundklubb inte haft officiella tävlingar tidigare är att klubben saknat utbildade tävlingsledare. Något som är ett krav för att få hålla officiella tävlingar.
– Jag blev klar med min utbildning i våras. Det är kul att kunna ha officiella tävlingar. Interna lockar inte lika många deltagare, säger Cecilia Lundberg.
Att officiella tävlingar är populärare märktes på gårdagens tävling. Cirka 330 starter trots det taskiga vädret.

Ett svar till “Skånskan”

  1. Lena skriver:

    Si där,linslusar inte illa att hamna i tidningen ju. Tack för jätte god fika på träningen sist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.