Hälta hos valp

18 juli, 2012 av

Vi har en valp (dvs Dooley) som haltat i drygt tre veckor nu. Inte kul med hund med hälta, framför allt inte en valp. Det började ”annandag midsommar”, till synes helt utan anledning. Jag har tyckt att han haltat vänster fram, men denna veckan känns det som det är höger fram.

Vill inte riskera en ev feldiagnos så vi betällde tid hos en erfaren specialist i bla ortopedi, frakturkirurgi samt hältutredningar, Dragan Panic, på Öresundsklinken i Malmö.

Vi har varit på hans klinik idag. Dragan tryckte på ett antal punkter på Dooleys framben. Han ömmar på de långa rörbenen samt över armbågarna. Ömheten över rörbenen tyder på panosteit (till vardags ofta kallat växtvärk). Det är inget som är ärftligt o det är svårt att förebygga. Det beror helt enkelt på att valpar växer fort.
Att Dooley ömmade över armbågarna fann Dragan direkt ingen förklaring till. Jag tycker ju att jag har klämt o känt på Dooleys ben, men det är ju löjligt i förhållande till hur vetten tryckte…! 😉

Behandling blir nu 10 dagar med tabl Norocarp (smärtstillande o antiinflammatoriskt) samt promenader i koppel. Inget bus o spring, men att få gå promenader känns i alla fall skönt.

Nu får vi hålla tummarna för att diagnosen Panosteit är det rätta, för då är det ett övergående problem som normalt inte ger den vuxna hunden några problem alls.

Ger sig inte hältan under de 10 dagarnas behandling eller den kommer tillbaka efter behandlingstiden ska vi tillbaka till Dragan, som då kommer att röntga Dooley.

Foto taget av Annika Windfäll;

3 svar till “Hälta hos valp”

 1. Jenny & vovarna skriver:

  Hoppas det ordnar sig!

 2. Christian skriver:

  Dooley-pooley-bus! Imorgon ska vi bada.. för sånt vill ju inte Gonza 😉

 3. gun skriver:

  Hej på er i sommarvärmen som äntligen kom!! Inte sjuttsingen hittade vi er i Rønne, ni var nog klara långt innan vi började 😉
  Hoppas att behandlingen ska visa på resultat så att den lille syrken inte behöver ha ont längre !!!
  Kram Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.